Tepelný stres spôsobený vysokými teplotami prostredia je významný faktor, ktorý ovplyvňuje pohodu zvierat, zdravotný stav, reprodukciu, úžitkovosť a ekonomiku chovu hovädzieho dobytka.
Hovädzí dobytok všeobecne patrí k zvieratám s veľmi dobrými termoregulačnými schopnosťami, napriek tomu nie je schopný zachovávať striktnú homeotermiu. Skutočnosťou je, že dobytku vzhľadom na jeho arktický fylogenetický pôvod, lepšie vyhovuje pobyt v prostredí s nízkymi teplotami. V prípade pôsobenia veľmi citeľného tepelného stresu u dobytka môže telesná teplota kolísať až o 3 °C. Príčiny tohto javu treba hľadať najmä v disproporcii produkcie a výdaja tepla v organizme. Dobytok produkuje veľké množstvo tepla najmä z mikrobiálnej činnosti predžalúdkov a musí sa toho tepla zbaviť preto, aby organizmus zostal v tepelnej rovnováhe a nedošlo v extrémnych prípadoch k úhynom zvierat na prehriatie. V dôsledku relatívne malého povrchu tela kravy (6 metrov štvorcových) sa dobytok zbavuje nadbytočného tepla s veľkými problémami. V chladnejších podmienkach chovateľského prostredia je situácia lepšia, pretože tu pôsobí tzv. väčší tepelný spád medzi organizmom a okolitým prostredím. To uľahčuje výdaj tepla z tela.
Viac sa o tejto aktuálnej problematike dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 31.