Marcipán je polotuhá cukrovinka vyrábaná najviac z jedného dielu práškového cukru a najmenej z jedného dielu marcipánovej hmoty. Tá obsahuje aspoň 50 % hmotnostných (hm.) parených olúpaných jadier mandlí a najviac 50 % hm. cukru s prídavkom škrobového sirupu alebo invertného cukru. Vyplýva to z požiadaviek zverejnenej Vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o cukrovinkách.
Persipán vyhláška definuje ako polotuhú cukrovinku vyrábanú najviac z jedného dielu práškového cukru a najmenej z jedného dielu persipánovej hmoty, ktorá obsahuje aspoň 50 % hm. odhorčených olúpaných a vysušených jadier marhúľ alebo broskýň a maximálne 50 % hm. cukru s prídavkom škrobového sirupu alebo invertného cukru.
"Turecký med je cukrovinka vyrábaná zo šľahaného cukrového sirupu s vaječným bielkom bez prídavku alebo s prídavkom suchých škrupinových plodov," spresnil rezort pôdohospodárstva vo vyhláške.
(tasr)