Pivo možno čapovať pomocou pretlaku bezpečného inertného plynu alebo vzduchu, a to pri teplote od 7 stupňov C do 12 stupňov C, ak výrobca neurčí inak. Vyplýva to zo zverejneného návrhu Vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o požiadavkách na nápoje.
"Po ukončení čapovania pivo nezostáva v pivnom potrubí a potrubie sa dôkladne prepláchne vodou určenou na ľudskú spotrebu. Ak sa pivo čapuje z obalu pomocou pretlaku vzduchu, ktorý prichádza do priameho kontaktu s pivom, nasledujúci deň sa zostatok piva v nevyčapovanom obale nečapuje," spresňuje požiadavky rezort pôdohospodárstva.
Ak sa pivo čapuje pomocou pretlaku vzduchu, vzduch sa privádza z vonkajšieho priestoru cez filter, ktorý nesmie byť znečistený. "Prívod vzduchu z vonkajšieho priestoru je umiestnený vo výške najmenej 3 metre nad úrovňou terénu."
Prevádzkovateľ zariadenia udržiava výčapné zariadenia na čapovanie piva spolu s pivným potrubím čisté a v stave, ktorý jednak spĺňa hygienickú prevádzku zariadenia, neumožňuje mikrobiologickú kontamináciu piva, a tým jeho znehodnotenie, a jednak neumožňuje ohrozenie zdravia spotrebiteľa.
(tasr)