23.07.2013 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pivovar zamerali na výrobu biopiva

V trebišovskom regióne, ktorý je známy hlavne vďaka produkcii tokajského vína, si v poslednom období razí cestu aj pivo od miestnych pivovarníkov. Produkuje ho napríklad minipivovar v obci Vojčice, ktorý si tam pred časom založila rodina Vereščáková.

VOJČICE. "Zaumienili sme si variť pivo, dá sa povedať biologicky čisté, nefiltrované, nepasterizované, zo štyroch základných surovín bez akejkoľvek konzervácie či stabilizačných prísad. Ponúkame ho v sudoch a vo fľašiach," informoval Martin Vereščák, prevádzkovateľ vojčického pivovaru, ktorý je zrejme najmenším súkromným podnikom tohto typu na Slovensku.

"Pivovar sme otvorili koncom mája tohto roka. Každý člen rodiny sa snaží nejako prispieť k jeho prevádzke a funkčnosti. Ja som napríklad sládok, pivo varím, pripravujem a sestra ho potom predáva," priblížil M. Vereščák s tým, že jeho nové podnikanie je preňho zároveň hobby. "Je to viac o koníčku ako o podnikaní. Hlavnou odmenou je to, keď k nám príde nejaký človek a po ochutnaní piva skonštatuje, že mu chutí."

Vojčický minipivovar, ktorý sídli v rodinnom dome Vereščákovcov, je zatiaľ iba v skúšobnej prevádzke. Na ostro začne fungovať približne za tri týždne. Rodinný podnik bude za plnej prevádzky schopný vyprodukovať mesačne takmer 3000 litrov piva. Biopivo z Vojčíc v súčasnosti neputuje na pulty obchodných reťazcov, ale predávajú ho spotrebiteľom v okolitom regióne.

Tým, že je bez konzervantov a iných stabilizačných prísad, má totiž obmedzenú trvanlivosť. Podľa šéfa minipivovaru sa však domáce pivo v kraji vína celkom ujalo. "Môžem povedať, že nestíhame vyrábať."

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down