Členské štáty EÚ žiadajú Európsku komisiu, aby sa zaoberala stratami, ku ktorým dochádza pri zbere úrody a plytvaní potravinami v obchodných reťazcoch. V pondelok s týmto návrhom prišla maďarská delegácia v rámci zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo, uviedla štátna tajomníčka ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová.
Magdaléna Lacko-Bartošová pre TASR uviedla, že maďarská delegácia na Rade ministrov predložila dokument, ktorým chce zabrániť ekonomickým stratám dochádzajúcim pri zbere úrody a stratám, ktoré sú zapríčinené plytvaním potravín v obchodných reťazcoch fungujúcich v EÚ.
"Je to vážna politika aj pre Európsku úniu. Väčšina delegácií podporuje maďarský návrh a žiada Európsku komisiu, aby sa tejto otázke vážne venovala a prijala príslušné opatrenia," uviedla štátna tajomníčka.
Podľa jej slov na základe údajov Svetovej potravinárskej organizácie (FAO) každý občan EÚ znehodnotí ročne okolo 179 kilogramov potravín. Ide o straty zaznamenané hlavne pri zbere úrody, ale aj straty v podobe zbytočného plytvania potravinami v obchodných reťazcoch.
"Je tu otázka, aké opatrenia prijať, aby sa zabránilo stratám a plytvaniu potravinami," priznala Lacko-Bartošová s tým, že Slovensko sa chce aktívne zapájať do hľadania riešení.
Komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik uviedol, že v Európskej únii sa ročne stráca a znehodnocuje asi 89 miliónov ton potravín. Uviedol to pri otvorení verejných konzultácií s občanmi, organizáciami, podnikmi a verejnými orgánmi na tému ako čo najúčelnejšie zabrániť plytvaniu s potravinami. (tasr)