Slovenská parenica získala pred piatimi rokmi chránené zemepisné označenie. Do registra vedeného Európskou komisiou (EK) bola zapísaná 11. júla 2008.
Slovenská parenica je parený, jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 až 8 cm, vysokých 5 až 8 cm. Zvitky sú zviazané syrovou niťou alebo retiazkou. Syrová stuha pred zvinutím má hrúbku 2 až 3 mm, šírku 5 až 8 cm a dĺžku 4 až 6 metrov. Ako surovina na výrobu sa používa čerstvo nadojené nepasterizované ovčie mlieko od pasúcich sa oviec plemien Valaška, Zošľachtená valaška, Cigája a Východofrízska ovca, alebo zo zmesi čerstvého nepasterizovaného ovčieho a čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka, s podielom ovčieho mlieka minimálne 50%.
Slovensko podalo žiadosť o zapísanie Slovenskej parenice do registra 16. novembra 2004, EK ju zaevidovala 19. júla 2005.
Slovensko má v registri EK aj ďalšie výrobky. Sú to: Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenský oštiepok, Bratislavský rožok/ Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli, Ovčí hrudkový syr – salašnícky, Ovčí salašnícky údený syr, Lovecký salám/Lovecká saláma, Liptovská saláma/Liptovský salám, Špekáčky/Špekačky a Spišské párky. (tasr)