03.07.2013 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozvoju malých OZE na Slovensku môže pomôcť zjednodušenie legislatívy

Zavádzaniu malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v SR naďalej bráni zložitý povoľovací proces a relatívne náročná administrácia samotnej prevádzky zdroja. Vyplýva to z Koncepcie rozvoja výroby elektriny z malých OZE v SR, ktorú pripravil podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) a dnes schválila na svojej schôdzi vláda SR.

 "Preto je potrebné zaviesť prostredníctvom zmeny príslušnej legislatívy jednoduchý oznamovací postup spočívajúci v jednorazovej informačnej povinnosti výrobcu bez ďalšieho výkazníctva," konštatuje sa v dôvodovej správe k materiálu.
      Koncepcia pripomína, že v roku 2012 sa prijala novela zákona o podpore OZE a vysoko účinnej kombinovanej výroby tepla, ktorou sa definoval malý zdroj výroby s výkonom do 10 kW, a ktorou sa čiastočne podarilo odstrániť administratívnu záťaž.
      Na Slovensku bolo k 1. januáru 2013 registrovaných 201 malých zdrojov využívajúcich OZE s inštalovaným výkonom do 10 kW. Celková výroba elektriny z malých OZE v roku 2012 predstavovala len 0,02 % z celkového množstva vyrobenej elektriny.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down