02.07.2013 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Peking začal vyšetrovanie obchodných praktík EÚ pri vývoze vína do Číny

Čína oficiálne začala vyšetrovanie obchodných praktík Európskej únie pri vývoze európskych vín do Číny. Vyšetrovanie by malo určiť, či Brusel neposkytuje európskym producentom nepovolené dotácie. Oznámilo to čínske ministerstvo obchodu.

PEKING. Ministerstvo dodalo, že Peking sa pre tento krok rozhodol po sťažnostiach Čínskeho združenia výrobcov alkoholických nápojov. Plány začať preverovať obchodné praktiky EÚ oznámila Čína 5. júna, teda v období, keď v Európskej únii začali platiť obmedzené dovozné clá na solárne panely z ázijskej krajiny. Analytici sú preto presvedčení, že ide o odvetu práve za spomínané clá.

Podľa DPA Čína doviezla minulý rok z Európskej únie približne 290 miliónov litrov vína. V rámci celkového dovozu to znamenalo približne 68 %, pričom rýchlo rastie dopyt najmä po drahších vínach zo strany bohatej čínskej klientely. Prípadné zavedenie antidumpingových ciel zo strany Číny znepokojuje najmä Francúzsko, keďže je najväčším európskym vývozcom vína do ázijskej krajiny.

Podľa údajov Európskej komisie Francúzi v minulom roku vyviezli do Číny víno za 546 miliónov eur. Ak by Peking antidumpingové clá zaviedol, následné zdraženie európskych vín by podľa čínskych analytikov vytvorilo v Číne väčší priestor pre vína z takzvaného Nového sveta.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down