01.07.2013 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prvý bitúnok v USA znovu získal povolenie ministerstva na porážku koní

Bitúnok Valley Meat Co. v Roswelli (štát Nové Mexiko) získal od federálneho ministerstva pôdohospodárstva súhlas na porážku koní, lebo splnil všetky zákonom stanovené podmienky na túto činnosť. Reuters dodáva, že rozhodnutie ihneď vyvolalo odmietavú reakciu skupiny ochrancov zvierat a pravdepodobne sa proti rozhodnutiu postaví aj Biely dom.

WASHINGTON. Ministerstvo uviedlo, že v krátkom čase by mohlo povoliť porážku koní aj pre bitúnky v štátoch Missouri a Iowa. Konzumácia koňaciny nie je v Spojených štátoch povolená, ale môže sa vyvážať. Bitúnok Valley Meat získal povolenie na porážku koní ako prvý od roku 2006, v ktorom ju Kongres zakázal. Zatiaľ sa nevie, kedy začne bitúnok povolenie využívať, lebo zákonodarcovia vo Washingtone by mali prerokúvať dva zákony o zákaze porážke koní a prezident Barack Obama ich požiadal, aby ho obnovili.

Humane Society USA a Front Range Equine Rescue v piatok (28. 6.) poukázali na to, že kone sú evidované ako domáce a pracovné zvieratá a nie ako konzumné živočíchy, nie sú súčasťou skupiny dobytka. Pokiaľ ministerstvo súhlas nezruší, pohrozili mu, že sa s ním budú súdiť.

Ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že sa konské mäso bude testovať, či neobsahuje 130 pesticídov a veterinárne liečivá. Zabezpečilo, aby sa koňacina v Spojených štátoch nemohla dostať do potravinárskych firiem a obchodov. Kongres v roku 2006 zakázal porážku koní na bitúnkoch tým, že ministerstvo poľnohospodárstva nesmie vydať ani cent na činnosť svojich inšpektorov. Bez ich dozoru a dohľadu nemôže v USA pracovať ani jeden bitúnok. Účinnosť zákona sa skončila v októbri 2011.

Bitúnok Valley Meat upravil svoju technológiu na porážku koní po minuloročnom veľkom suchu, ktoré viedlo k oslabeniu spracovania hovädzieho dobytka v regióne.

Ministerstvo musí teraz vymenovať svojich inšpektorov preň. Konské mäso je povolené konzumovať v Číne, Rusku, Mexiku a v iných štátoch. Občas sa ním prikrmujú aj dravce v zoologických záhradách. Odborníci odhadujú, že zo Spojených štátov sa vyváža ročne okolo 130.000 koní na bitúnky v Mexiku a v Kanade. (tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down