10.06.2013 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nízke ceny vajec a drahé zmesi ruinujú chovateľov

V Európe je už niekoľko týždňov, ba aj mesiacov, veľký prebytok slepačích vajec. To sa, pravdaže, prejavuje na výraznom poklese ich cien, a to potom chovateľom spôsobuje ekonomické straty. Na pondelkovej tlačovej besede Únie hydinárov Slovenska to uviedol Ladislav Birčák, riaditeľ a. s. Novogal Dvory nad Žitavou.

. „Súčasná situácia na trhu so slepačími vajcami pripomína stav z roku 2010/11. Realizačná cena vajec je takmer rovnaká, no ceny kŕmnych zmesí sú teraz o 27 – 35 percent vyššie. Pritom práve tie predstavujú pre chovateľov najvyššiu nákladovú položku,“ konštatoval L. Birčák.
Ako ďalej uviedol, chovatelia momentálne predávajú vajcia v priemere po 5,70 eur za sto kusov, no priemerné výrobné náklady predstavujú až 7,30 eur. Priemerná farma, ktorá produkuje zhruba 100-tisíc vajec tak podľa L. Birčáka prerába denne asi 1500 – 1600 eur, respektíve zhruba 45-tisíc eur mesačne.
„Takýto stav je pre chovateľov neudržateľný, pritom je predpoklad, že realizačné ceny vajec budú naďalej klesať. To vyústi do toho, že chovatelia vyskladnia nosnice skôr a s naskladnenie ďalších turnusov odložia na neskôr. Jednoducho povedané, k produkcii sa vrátia až vtedy, keď sa im to oplatí,“ uviedol L. Birčák.
Viac sa dočítate v najnovšom, 24. čísle Roľníckych novín.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down