07.06.2013 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čo zachráni chov dojníc?

V poslednom období síce spotreba slovenských mliečnych výrobkov rastie, ale podiel domácich produktov na pultoch predajní stále nedosahuje ani 50 percent.

Výrazný prepad spotreby tuzemských mliečnych výrobkov, ako i ostatných domácich potravín, je dlhodobým problémom a aj jednou z významných príčin neustáleho znižovania rozmeru agropotravinárskeho komplexu na Slovensku. Po našom vstupe do EÚ pritom tento negatívny trend takpovediac ešte nabral na grádoch. A napríklad sektor prvovýroby mlieka už dlhodobo hlási kritický stav.
„Po vstupe Slovenska do Európskej únie klesli stavy dojníc z 220-tisíc na 142-tisíc jedincov a tento trend stále pokračuje. Zo zhruba 800 mliečnych fariem, ktoré tu pôsobili v čase nášho vstupu do EÚ, dodáva mlieko na trh už len 524 prvovýrobcov,“ povedal pre TASR Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.
„Našim najväčším problémom je to, že nákupná cena mlieka už dlhodobo nepokrýva výrobné náklady. Pritom podpory pre toto odvetvie sú len minimálne. A tak nečudo, že stavy kráv a tým aj zamestnanosť neustále klesajú. A podľa mňa budú aj naďalej. Končiť budú pritom predovšetkým chovatelia, ktorí chovajú do sto kráv,“ uviedol Juraj Petruš, predseda RD Bzovík.
Viac sa dočítate v 23. čísle Roľníckych novín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down