06.06.2013 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Únii chýbajú peniaze na pomoc po povodniach

Európskej únii chýbajú podľa jej komisára pre rozpočet Janusza Lewandowského peniaze na pomoc pre povodňami postihnuté oblasti v strednej Európe.

„Vzhľadom na chýbajúce prostriedky v rozpočte EÚ na tento rok možno rátať s oneskoreniami pri vyplácaní,“ upozornil komisár, ktorého vyjadrenia priniesla tlačová agentúra DPA.
Janusz Lewandowski uviedol, že pri povodniach síce existuje okamžitá pomoc z mechanizmu civilnej obrany, „avšak škody sú nahradzované z Fondu solidarity (EÚ). Sme bez prostriedkov, určite, pokiaľ ide o Fond solidarity," zdôraznil v súvislosti s fondom, ktorý zriadili pred 11 rokmi s cieľom pomôcť postihnutým regiónom po záplavách, lesných požiaroch či zemetraseniach.
V súčasnosti členské štáty únie rokujú o doplnkovom rozpočte na rok 2013 vo výške 11,2 miliardy eur, ale tieto dodatočné financie nebudú stačiť na pomoc po povodniach, povedal Lewandowski. Finančná podpora z Bruselu by teda pravdepodobne mohla byť vyplatená najskôr v budúcom roku.
Komisár Lewandowski opakovane vyslovil požiadavku, aby Európskej komisii umožnili nepoužité peniaze z rozpočtu odložiť s cieľom použiť ich pri reakcii na nepredvídané udalosti. „Žiadame to už roky a je to postoj Európskeho parlamentu na prebiehajúcich rokovaniach o viacročnom finančnom rámci EÚ. Podporujeme to," dodal. (tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down