21.05.2013 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nestlé začal vyrábať instantnú kávu v najväčšom závode na svete

Švajčiarsky potravinársky koncern Nestlé má v mexickom meste Toluca oddnes v prevádzke najväčší závod na svete na výrobu instantnej kávy. Kapacitu doterajšej továrne, ako informuje DPA, rozšíril za 100 miliónov eur o 30 %.

MEXIKO. Šéf koncernu v Mexiku Marcelo Melichor uviedol, že Nestlé bude v krajine investovať aj v budúcnosti, aj keď má v ňom už 14 závodov. Nijaké podrobnosti o investíciách, najmä do infraštruktúry, neuviedol. Mexický trh s kávou je nasýtený, hoci sa v ňom pije ročne priemerne len 200 šálok tohto moku. V Európe i v Brazílii je tento počet trikrát vyšší.

Nestlé zvýšením výroby instantnej kávy vytvorí v spolkovom štáte México 6000 nepriamych pracovných miest a 900 priamych. Hovorca koncernu Mario Vera poznamenal, že mexický trh s kávou síce dosiahol svoj strop, ale možnosti vývozu produktu sú nesmierne, lebo obľúbenosť kávy vo svete stúpa.

Veľkú investíciu Nestlé v Mexiku však kritizuje bernská mimovládna organizácia Erklärung von Bern. Vo vyhlásení uvádza, že ňou zvyšuje koncern tlak na tamojších pestovateľov kávy. Núti ich, aby sa venovali pestovaniu odrody Robusta namiesto kvalitnejšej arabskej kávy. Robusta sa totiž na výrobu instantných granúl hodí lepšie, ale pestovatelia dostávajú za ňu menej.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down