Európska komisia (EK) prijala dnes dlho p ripravovaný balík právnych opatrení, aby sa posilnila kontrola dodržiavania zdravotníckych a bezpečnostných noriem v celom agropotravinárskom reťazci. Tento prístup povedie k zníženiu 70 jednotlivých právnych aktov na päť predpisov.
BRUSEL. Navrhnutý balík opatrení zabezpečí modernejší a jednoduchší prístup k ochrane zdravia, zameraný na riziká, a poskytne efektívnejšie kontrolné nástroje na zaistenie účinnejšieho uplatňovania predpisov, ktorými sa riadi fungovanie potravinového reťazca. Balík je odpoveďou na požiadavku zjednodušenia právnych predpisov a lepšej regulácie, čím sa zníži administratívne zaťaženie podnikateľských subjektov a zjednoduší sa regulačné prostredie.
Osobitná pozornosť sa venuje vplyvu tejto legislatívy na malé a stredné podniky a na mikropodniky, ktoré sú oslobodené od uplatňovania finančne a administratívne najnáročnejších prvkov v právnych predpisoch.
"Agropotravinársky priemysel je druhé najväčšie hospodárske odvetvie v EÚ, zamestnáva viac ako 48 miliónov ľudí a ročne vyprodukuje hodnotu vo výške 750 miliárd eur. V Európe platia najprísnejšie normy potravinovej bezpečnosti na svete. V súvislosti so škandálom, týkajúcim sa konského mäsa sa však ukázalo, že existuje priestor na zlepšenie, hoci nedošlo k ohrozeniu zdravia," skonštatoval komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg.
Podľa jeho slov balík reforiem prichádza vo vhodný čas, keďže je dôkazom toho, že systém dokáže reagovať na problémy, pričom zahŕňa aj niekoľko získaných poznatkov z minulosti. V kocke však ide o to, že cieľom balíka sú modernejšie predpisy v prospech bezpečnejších potravín.
(tasr)