02.05.2013 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mlieko priamo zo zdroja

Českým spotrebiteľom sa v posledných dvoch rokoch rozrástli možnosti kupovať syry, jogurty a ďalšie mliečne produkty priamo od poľnohospodárov, ktorí objavili kúzlo vlastných mliekarní.

Ešte pred dvoma rokmi si mlieko sami spracovávali iba desiati chovatelia dojníc v celej ČR, dnes ich je približne 60. Priamo na farmách si budujú mliekarne nielen malí poľnohospodári, ale aj väčší chovatelia.
„Vybudovanie mliekarne priamo na farme je výhodným krokom. V podstate je to jediná cesta pre malých roľníkov, ktorí bez finalizácie a spracovania mlieka na farme neboli schopní prežiť. Pre väčšie poľnohospodárske podniky je vybudovanie vlastnej mliekarne so syrárňou, spolu so zaistením odbytu vlastnej produkcie, významným argumentom pri rokovaniach o nákupných cenách mlieka,“ vysvetlil Ivan Hrbek zo Zväzu farmových spracovateľov mlieka.
V súčasnosti je v Čechách zaregistrovaných 64 farmárskych výrobní, z toho ich 54 vzniklo od začiatku roku 2011. Okrem toho pribudlo aj 79 fariem, kam si zákazníci môžu prísť pre čerstvé mlieko. Tých je už v súčasnosti 316.
Chovateľom, ktorí si mlieko spracovávajú doma, vyšla v ústrety aj česká vláda, keď schválila, aby aj títo poľnohospodári mali nárok na zvláštnu podporu. Tú doteraz dostávali iba tí prvovýrobcovia, ktorí predávali mlieko do mliekarní. České ministerstvo poľnohospodárstva chce podľa ministra Petra Bendla podporovať práve tých roľníkov, ktorí vo väčšej miere mlieko sami spracovávajú.
Zdeněk Perlinger, predseda Zväzu ekologických poľnohospodárov, túto zmenu privítal. „Podstatou zmeny nariadenia je oprava diskriminácie, ktorá tu bola. Ten, kto iba predával, dotácie dostal, a ten, kto vyrábal mliečne výrobky, nemal nárok na nič,“ doplnil. Dotácia sa netýka najmenších chovateľov, ktorí chovajú iba jednu dojnicu. Pokiaľ však niekto chová dve a viac dojníc, môže už o dotáciu požiadať.
Vďaka zvyšujúcemu sa počtu roľníkov, ktorí vyprodukované mlieko spracovávajú sami, sa v ČR spestrila ponuka syrov a mliečnych výrobkov. Náš zväz organizuje pre začínajúcich mliekarov semináre, ako mlieko spracovávať. Vďaka tomu sa rozširuje ponuka kvalitných mliečnych výrobkov, ktoré často dosahujú aj „bio“ kvalitu,“ dodal I. Hrbek.
(PPA – ATIS)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down