Z EÚ sa podľa údajov Európskej komisie (EK) v roku 2012 vyviezlo na trhy tretích krajín 3,13 milióna ton jatočných ošípaných, bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa, teda o 1,9 % menej ako v roku 2011. Vyplýva to zo správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
BRATISLAVA. V tovarovej štruktúre obchodu mali najväčší podiel vnútornosti a tuky 45 % a mrazené bravčové mäso 40 %, ktorých sa vyexpedovalo o 2 %, respektíve o 3 % viac v porovnaní s rokom 2011. O polovicu sa znížili dodávky živých jatočných ošípaných vzhľadom na nižšiu produkciu týchto zvierat v EÚ. Na rozdiel od tohto stúpli dodávky čerstvého mäsa o 27 %, klobás a výrobkov o 3 %. Väčšinu bravčového mäsa predali na trhoch tretích krajín tradične Nemecko, Dánsko, Španielsko, Poľsko, Holandsko a Francúzsko. Najväčšia dynamika exportu sa zaznamenala z Poľska o 21 %.
Hlavným odberateľom bravčového mäsa z EÚ bolo Rusko, napriek zníženiu vývozu o 12 %, na 745.000 ton. Druhým najväčším trhom bola Čína, kde odbyt stúpol takmer o polovicu, na 586.000 ton. Vyššie boli aj dodávky na Ukrajinu o 42 %, na 162.000 ton, a do Bieloruska o 19 %, na 123.000 ton. Hongkong a Južná Kórea nakúpili z EÚ oproti roku 2011 o tretinu menej bravčového mäsa. Mierne sa znížil export aj do Japonska o 0,2, % na 231.000 ton.
V roku 2012 nakúpili štáty EÚ v tretích krajinách 34.900 ton bravčového mäsa a výrobkov, čo bolo o 9 % menej ako v roku 2011. V tovarovej štruktúre dovozu mali najväčší podiel vnútornosti a tuky, a to 58-%. Najväčšími dodávateľmi boli tradične Švajčiarsko a Čile.
(tasr)