14.03.2013 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Biopalivá jačmeň z polí nevytláčajú

Pestovanie repky olejnej a kukurice, ktoré využívajú výrobcovia biopalív, nie je príčinou poklesu pestovania sladovníckeho jačmeňa. Je to zrejmé aj z faktu, že na Slovensku stále zostáva množstvo nevyužitej poľnohospodárskej plochy. Uviedlo to Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB).

„Je pravdou, že výroba biopalív na Slovensku významne pomáha veľkej skupine slovenských poľnohospodárov, ktorí v nej našli stabilného a platiaceho odberateľa, ale nie je pravda, že kvôli tomu mizne z našich polí sladovnícky jačmeň," povedal predseda ZVVB Róbert Spišák s tým, že príčiny, pre ktoré sa sladovnícky jačmeň začína na Slovensko aj dovážať, budú zrejme skryté inde.
"Možno je to v cene, možno v kvalite, ale v žiadnom prípade nie je pravda, že sladovnícky jačmeň sa kvôli kukurici a repke olejnej nemá kde pestovať. To je jednoducho nezmysel," myslí si predseda ZVVB.
Róbert Spišák tiež upozorňuje, že podobné vyhlásenia a nepravdy o priemysle biopalív sa objavujú aj v Európe, kde sa napríklad niektorí veľkí producenti potravín snažia preniesť vinu za rast cien potravín na výrobu biopalív, ktorá vraj spotrebúva príliš veľa surovín a zvyšuje tak cenu potravín.
„Tento mýtus sme už na európskej úrovni definitívne vyvrátili jednoduchým číslom, ktoré jasne hovorí, že napríklad v Európe sa na výrobu biopalív spotrebuje iba 1,5 až 3 percentá z celkovej európskej produkcie obilnín," dodal R. Spišák. (tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down