04.03.2013 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nie nehnuteľnosť, ale človek

Zimné obdobie, kedy je v klasických poľnohospodárskych podnikoch predsa len viac pokoja, rozhodli sa v Združení agropodnikateľov, družstvo (ZAD) Dvory nad Žitavou využiť na to, aby vyškolili svojich zamestnancov. Nie však ani tak tzv. funkcionárov či riadiacich pracovníkov, ale všetkých zamestnancov, teda najmä tých, ktorí pracujú "na koncovke".

DUDINCE. "O úspechu podnikania totiž nerozhoduje veľkosť podniku, nie hektáre, ale prístup ľudí priamo vo výrobe", hovorí Ing. Stanislav Becík, predseda ZAD Dvory nad Žitavou. Prostriedky, čas a námahu, vloženú do prípravy a realizácie školenia, považuje kormidelník z Dvorov za "najlepšiu investíciu do najvzácnejšieho kapitálu." "Ak by som to mal porovnať, celé školenie nás nevyjde drahšie ako keby sme mali kúpiť jednu nápravu do nakladača", vysvetľuje S. Becík. Počas dvoch turnusov sa na školení vystriedali prakticky všetci z vyše 80 zamestnancov ZAD Dvory nad Žitavou. Samostatne sa školili mechanizátori, samostatnú tému mali ľudia z rastlinnej i zo živočíšnej výroby. Prednášku o stratégii podniku, o podnikaní a o ekonomike si vzal na starosť sám kormidelník družstva z Dvorov. Ostatné témy odprednášali odborníci, ktorých si predseda družstva pozval špeciálne na túto príležitosť, pričom zameranie ich vystúpení bolo rýdzo praktické, bez zbytočných teoretických floskúl a akademických pasáží. "Naši ľudia robia na drahých strojoch. Ide nám o to, aby tie stroje naplno využili, aby ich takpovediac zodrali v práci, ale nie aby ich zničili", konštatuje S. Becík. "Ak pracovník majstrovsky ovláda stroj, potom dokáže efektívne využiť všetky jeho prednosti, a amortizuje ho len za cenu prevádzkových nákladov. Ak však v dôsledku vlastnej neodbornosti či nebodaj lajdáckosti stroj zničí, znamená to, že mašina sa nedožije ani amortizačného veku." Podobné konštatovanie platí aj na úseku živočíšnej výroby, kde sa, navyše, pracuje so živým materiálom. "Trebárs v ekonomike výroby mlieka rozdiel nerobí už ani tak úžitkovosť, ale to, ako dlhého veku sa dojnica dožije", hovorí S. Becík. "O úspechu či neúspechu pritom môže rozhodnúť aj jedna laktácia navyše." Práve v živočíšnej výrobe vidí predseda družstva ďalší priestor na podnikanie. Ale treba na to aj kvalitne pripravených a svedomitých ľudí, ktorým nesmie chýbať ani citová väzba k zvereným zvieratám a k podniku. Aj to bola téma podnikového školenia, ktoré v uplynulých dňoch absolvovali Dvorania v Dudinciach. Podujatie zorganizovali ako súčasť pracovnej náplne, bolo teda takpovediac "dobrovoľne povinné". Keďže sa však uskutočnilo v peknom prostredí a sprevádzali ho aj určité oddychové fázy, sotva by taká povinnosť komusi prekážala. Koniec koncov, aj takouto starostlivosťou o ľudí, o ich zdravie a odborný rast sa formuje už spomenutý citový vzťah k podniku. Podľa názoru S. Becíka len s odhodlanými a dobre pripraveným ľuďmi sa dajú plniť náročné úlohy dneška, a len tak sa dá odpovedať na výzvy súčasnej doby. Kormidelník z Dvorov verí, že práve odborne zdatný a dobre riadený ľudský kapitál je to, čo v súčasnosti odlišuje dobré podniky od priemerných a podpriemerných. "Ak je totiž firma odborne a ľudsky na výške, potom ľahšie odoláva aj nástrahám, ktoré do nášho odvetvia prinášajú viac menej pravidelne sa opakujúce tzv. zlé roky", uzatvára svoje úvahy S. Becík.

BOHUMIL URBÁNIK, Roľnícke noviny

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down