Vinohradníci v tokajskej oblasti v tomto období postupne dokončujú rez viniča. "Začali sme hneď po novom roku. Teraz nám ostalo ostrihať už len asi 10% z celkovej výmery viniča," uviedol v stredu, 27. februára, vinohradník Ján Šándor zo spoločnosti Tokaj&Co v Malej Tŕni (okres Trebišov).
Strihanie viniča patrí medzi najdôležitejšie práce vo vinohrade. "Musí sa pritom rozmýšľať, aké drevo ponecháme, lebo to je základ pre budúcu úrodu hrozna. Aj sa hovorí, že kto ako reže, tak aj oberá," hovorí J. Šándor.
Pri reze sa prihliada na tvar kra, pri slabšom raste je treba nechať slabšie zaťaženie, na menej očiek, pri bujnejšom - väčšie zaťaženie. Ovplyvňuje to kvalitu hrozna, ktoré sa dopestuje.
Rezači pracujú aktuálne vo vinohradoch v lokalite Pahorok v Malej Tŕni. "Možno už na budúci týždeň s rezom už aj skončíme," odhaduje vinohradník.
Zdravotný stav viniča po zimných mesiacoch je podľa Šándora veľmi dobrý, nedošlo k extrémnym mrazom, ktoré by ho poškodili. "Z tohto dôvodu som spokojný," konštatoval. (tasr)