Johannesburg 26. februára (TASR) - Zatiaľ čo Európou otriasa škandál s konským mäsom označovaným ako hovädzie, kontroly v Juhoafrickej republike zistili, že v krajine sú tiež veľmi často klamlivo označované výrobky z hovädzieho mäsa.
Testy na základe DNA ukázali, že až v 68 percentách produktov mäso označené ako hovädzie pochádza z iných zvierat. Vo výrobkoch, ako sú párky či paštéty, sa namiesto deklarovaného hovädzieho nachádzalo kuracie či bravčové mäso, ale tiež exotickejšie druhy ako je mäso zo somára, kozy či vodného byvola, ktoré objavili v 139 výrobkoch.
"Naša štúdia potvrdila, že klamlivé označovanie spracovaného mäsa je v Juhoafrickej republike bežná prax. Nielenže to porušuje predpisy o označovaní potravín, ale má to tiež ekonomický, náboženský, etický a zdravotný dopad," citovala agentúra DPA profesora Stellenboschovej univerzity pri Kapskom Meste Louwa Hoffmana.
Jeho univerzitný tím vyzval na sprísnenie sankcií voči spoločnostiam, ktoré klamlivo označujú potravinárske výrobky.
(tasr)