Pred ostatným víkendom mi zavolal priateľ. „Servus, farmár“, hučal do telefónu. „Vraj nás čaká krásny, slnečný víkend... a teploty ako v lete, až do 30 stupňov...
Tí tvoji poľnohospodári však budú určite nariekať.“
Priateľ je humorista, satirik. A vo vzťahu k chlebovému odvetviu takmer dokonalý laik.
Zbytočne som mu vysvetľoval, že tridsaťstupňové horúčavy sú pre koniec apríla absolútne nevhodné. Normálna teplota pre toto ročné obdobie by mala byť o 10 až 12 stupňov nižšia. Zbytočne som mu rozprával o tom, že tridsaťstupňová „vyhňa“ je dobrá pre dovolenkárov. A možno pre dozrievanie niektorých zvlášť teplomilných rastlín, avšak vonkoncom nevyhovuje obdobiu, v ktorom veľa plodín ešte len vzchádza alebo sa zakoreňuje. Veď pri teplote vyššej ako 25 stupňov Celzia prestávajú rásť aj zemiaky...
Aj jemu - tak ako väčšine mestských ľudí - len ťažko vysvetlíte, že tridsiatka na teplomere v kombinácii s vysušujúcim vetrom a vleklým nedostatkom vlahy, ktorý mnohé naše regióny kvári už od minuloročného leta, sú pre budúcu úrodu doslova likvidačné.
A že v tejto situácii by veľmi pomohol chladnejší a studený máj. Aj keď v stodole raj tohto roku už asi nebude.
BOHUMIL URBÁNIK