Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) zorganizoval kontraktačno-predajné semináre pre chovateľov oviec a kôz, ale aj pre zástupcov reštaurácií, stravovacích zariadení, prevádzkovateľov a pracovníkov salašov. Cieľom podujatí bola propagácia ovčiarskych výrobkov a výchova salašného personálu pri výrobe, spracovaní a realizácií mliečnych a mäsových výrobkov.
„Zväz sa na týchto akciách snaží rôznym spôsobom napomôcť propagácii ovčích a kozích výrobkov. Na prelome februára a marca sme preto zorganizovali už šiesty ročník školenia ku príručke HACCP (Zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe) na spracovanie ovčieho mlieka. Školenia boli rozšírené aj o ukážky spracovania jahňacieho mäsa - predvádzanie rozrábky jatočného tela, porciovania mäsa, postupy uchovávania a konzervácie mäsa, ukážky kuchynského využitia jahňacieho mäsa, vnútorností a o výrobu údenín. Celý program bol tak spojený s praktickými ukážkami a ochutnávkami.
Spracovanie mäsa predvádzal mediálne známy mäsiar František Kšána z Českej republiky, ktorý je známy ako propagátor konzumácie mäsa pochádzajúceho z domácej produkcie. Aj s ním sa budeme snažiť propagovať jahňacinu na viacerých podujatiach zväzu, najbližšie 10. júna na Ovenáliách vo Východnej,“ konštatoval Ing. Slavomír Reľovský, riaditeľ ZCHOK – družstvo so sídlom v Banskej Bystrici.
Viac o aktivitách ZHCHOK sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 11.