Namiesto chleba či klobásky, dochutenej klasickou soľou, sa mohla na vašom tanieri ocitnúť požívatina „ochutená“ soľou, určenou na zamrznuté cesty.
Takto vylepšené potraviny jedli Poliaci údajne viac ako desaťročie. A s nimi zrejme aj tí ľudia, ktorí si do nákupných košíkov ukladajú poľské potraviny.
Správy o dlhoročnom používaní technickej soli pri výrobe potravín vyvolávajú oprávnené a zásadné pochybnosti o bezpečnosti potravín. Soľný škandál nás opäť núti dvihnúť varovný prst a znova sa zamyslieť nad kvalitou dovážaných potravín či surovín, ktorých je vinou našej rúcajúcej sa sebestačnosti vo výrobe potravín stále viac. Dokonca už aj taká „obyčajná“ soľ sa na Slovensko dováža, pričom mnohí ani netušia, že u nás ponúkaná Prešovská soľ je vlastne z Rakúska...
Kauzy, spojené s ohrozením zdravia obyvateľstva, stále pribúdajú. Náš trh sa stáva odbytiskom pre zahraničný tovar neraz aj pochybnej kvality. To, že prednosť by sme mali dávať najmä slovenským výrobkom od renomovaných výrobcov sa stáva pomaly nevyhnutnosťou. Náš spotrebiteľ nemôže očakávať, že ho pred nekvalitným tovarom ochráni iba samotný štát a jeho kontrolné orgány. Osud nášho najväčšieho pokladu - zdravia - ostáva najmä v našich rukách.
PATRÍCIA DOLEŠOVÁ