Počasie tohto roku včelstvám žičilo a medu by malo byť viac ako vlani. Jeho cena sa však zrejme nezmení.
Obavy zo zdraženia ale majú medovinári. Návrh z dielne ministerstva financií zaviesť spotrebnú daň na všetko, čo vonia alkoholom, a teda aj na ,,medové víno“, smeruje podľa včelárov
k likvidácii malých výrobcov medoviny. Ak by totiž tento návrh prešiel, liter medoviny by zdražel minimálne
o 1,35 eura.
Keďže tradičný nápoj starých Slovanov obsahuje okolo 12,5 percenta alkoholu, úradníci zaradili medovinu na úroveň liehu, a od včelárov pýtajú pol milióna eur ročne. Taká daňová záťaž by slovenskému včelárstvu uštedrila tvrdý úder.
Výroba medoviny sa začína na rozkvitnutej lúke, pokračuje v úli a potom prácou včelára, ktorý vytočí med a nechá ho fermentovať. Ide o vykvasený nápoj z tých najlepších druhov medu.
V minulosti sa už raz tento zlatistý mok kráľov vytratil do úzadia, pretože ho prevalcovali lacnejšie nápoje. Ak by sa to stalo opäť, bola by to nesmierna škoda, pretože slovenská medovina nechutí len našincom, ale uznania a chvály sa jej dostáva aj vo svete.
PATRÍCIA DOLEŠOVÁ