12.08.2011 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zapriahnu slepačí trus

V katastri obce Stredné Plachtince v okrese Veľký Krtíš stavajú bioplynovú stanicu, ktorá premení slepačí trus na elektrinu a teplo. Symbolickým poklepaním základného kameňa koncom júla tohto roku sa aj oficiálne začalo s jej výstavbou.

STREDNÉ PLACHTINCE. Bioplynová stanica, ktorú buduje spoločnosť Spark, s. r. o., Bratislava, bude vzhľadom na dostatok vstupného biologického materiálu, najmä slepačieho trusu produkovaného spoločnosťou Begokon, p. v. o. d., ale aj ďalšími hydinárskymi farmami a poľnohospodárskymi družstvami v jej blízkom okolí, energeticky zhodnocovať biomasu a odpad z poľnohospodárskej výroby. 
Aneoróbnym vyhnívaním hydinového trusu a kukuričnej siláže, za pomoci mikroorganizmov vo fermentačných nádržiach tak bude vznikať bioplyn, ktorý sa spáli v kogeneračnej jednotke. Výstupom bude elektrická energia a teplo. Elektrická energia bude dodávaná do verejnej energetickej siete. Teplo, ktoré sa nespotrebuje na vlastný proces výroby bioplynu, sa ďalej využije na vykurovanie hál, určených na odchov nosníc v susednej farme a tiež obytných domov, vybudovanie ktorých je zámerom akciovej spoločnosti HrKo Holding, zastrešujúcej viaceré hydinárske a poľnohospodárske spoločnosti v okrese Veľký Krtíš. 
Slávnostný začiatok stavby bioplynovej stanice na parcele zvanej Hradziansko si vzal na starosť Milan Pavlovkin, riaditeľ úseku technického a ekonomického rozvoja HrKo Holding, a. s. Podľa neho by prevádzka, ktorej kolaudácia je naplánovaná o 240 dní, mala vyriešiť súčasné problémy s tzv. živočíšnym odpadom. Vladislav Kozaňák, riaditeľ tejto spoločnosti, konštatoval, že realizáciou bioplynky sa progresívnou metódou podarí spracovávať odpad, ktorého sa len na farme pri Stredných Plachtinciach vyprodukuje ročne 8-tisíc ton, a v rámci spoločnosti HrKo Holding až 50-tisíc ton. Bratislavská firma Spark, s. r. o., ktorá je dcérskou spoločnosťou HrKo Holding, tak bude realizovať projekt, ktorý by pre miestnych obyvateľov mal priniesť lepšie životné prostredie, a pre spoločnosť vytvorí aj pridanú hodnotu vo forme elektrickej a tepelnej energie. 

Viac o tom, čo by bioplynová stanica mala priniesť do budúcnosti, sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 32.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down