19.07.2011 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa

Júlové počasie najviac „praje“ múčnatkám.

Doterajšie júlové počasie viac praje múčnatkovým chorobám, preto opätovne upozorňujeme najmä na múčnatku na jabloniach, proti ktorej je ochrana potrebná vo všetkých oblastiach. 
V lokalitách s vyššími úhrnmi zrážok treba neskoré odrody jabloní ošetrovať aj proti chrastavitosti. Na viniči sú pozorované približne od začiatku júla sporadické výskyty múčnatky na strapcoch. Našťastie zatiaľ nemajú veľmi stúpajúcu tendenciu. Napriek tomu však ochrana proti tejto chorobe je potrebná vo všetkých vinohradníckych oblastiach. Pretože odrody zberané od druhej dekády septembra a neskôr sa budú ošetrovať ešte 2-krát, prípravok proti peronospóre stačí pridať do posledného postreku približne o ďalšie 2 týždne. Neodporúčame kombinovať prípravky s účinkom proti tej istej chorobe; na spoľahlivú ochranu musí postačovať jeden prípravok. Vyhneme sa tým urýchleniu vzniku rezistencie v budúcich rokoch. 
Proti plesni sivej treba ošetrovať iba v oblastiach s intenzívnejšími zrážkami presahujúcimi 50 mm za posledný týždeň. Skoré odrody už neošetrujeme.
 
Pleseň zemiaková na zemiakoch a rajčiakoch nemá najvhodnejšie podmienky na šírenie. Ochrana proti nej má význam iba v oblastiach so zrážkami nad 30 mm za týždeň. Odrody zberané do 14 dní už neošetrujeme. U silne poškodených porastov treba radšej zvážiť možnosť predčasného ukončenia vegetácie (mechanicky zničením vňate alebo chemicky desikáciou) na zabránenie presunu choroby do hľúz. V prípade chemickej ochrany treba dodržiavať ochrannú dobu pred zberom. 
Ďalej upozorňujeme na múčnatku mrkvovú napádajúcu mrkvu a petržlen. Proti múčnatke mrkvovej sú najvhodnejšie preventívne opatrenia, a to dodržanie normy výsevku (príliš nepresievať, aby neboli prehustené porasty), neprehnojovanie dusíkom, ničenie burín a včasné jednotenie. Pri chemickej ochrane sú povolené prípravky Sulikol K a Thiovit Jet, ktoré sa však používajú až pri zistení prvých príznakov choroby; preventívne sa neošetruje. 
Ešte pripomíname ochranu proti moliciam na zelenine, a v prípade silného výskytu proti roztočom a roztočcom na ovocných stromoch a zelenine. 
Ing. STANISLAV BAROK 
ÚKSÚP – OOR

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down