Nebezpečná baktéria urobila v Nemecku z uhorky priam vraždiaci nástroj. Podľa odborníkov sa nebezpečné črevné baktérie môžu objaviť aj na iných druhoch zeleniny.
Jedovatý druh inak prospešnej baktérie Escherichia coli sa bežne nachádza v žalúdkoch dobytka i ďalších hospodárskych zvierat. Do obehu sa dostáva prostredníctvom ich mäsa, mlieka alebo výkalov, ktoré môžu znečistiť vodu, ovocie či zeleninu. Baktérie sa tak na zeleninu mohli dostať z pôdy, kontaminovaným hnojom či zanedbaním hygieny. Aj preto je pátranie po bezprostredných príčinách i miestach pôvodu tejto infekcie zložité.
Patáliu s „vraždiacimi uhorkami“ možno vnímať aj ako daň za globalizáciu. Veď aj Slovensko je dnes odkázané na import vitamínov neraz i z niekoľko tisíckilometrových vzdialeností. Pritom naše zeleninárske oblasti sa nám scvrkávajú pred očami. Pred 10 rokmi sme mali okolo 75 veľkopestovateľov zeleniny; teraz ich je sotva polovica. Viac ako polovicu zeleniny dovážame, a to i v období, keď by sme si ju mohli dopestovať doma. A pritom naša zelenina býva spravidla chutnejšia i kvalitnejšia. A najmä zdravšia ako tá z dovozu...
PATRÍCIA DOLEŠOVÁ