11.05.2011 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z cesnaku sa stal vzácny tovar

Český cesnak, na ktorý tamojší spotrebitelia kvôli jeho vyššej cene pred časom zanevreli, sa opäť dostáva na výslnie.

V uplynulých rokoch síce pestovateľov cesnaku prevalcovala niekoľkonásobne lacnejšia konkurencia z Číny, no ten, kto vytrval, dnes môže oslavovať. Českí zákazníci sú ochotní za kilogram domáceho cesnaku zaplatiť aj vyše 250 českých korún, čo je zhruba 10 eur.
Kým ešte v roku 1995 bola Česká republika v produkcii cesnaku plne sebestačná, v súčasnosti tamojší pestovatelia (vrátane záhradkárov pestujúcich cesnak pre svoju potrebu) nedokážu pokryť ani pätinu domácej spotreby. Ako došlo k tomuto poklesu?
„Hlavnou príčinou je dlhodobý import cesnaku (najmä z Číny) výrazne pod cenou tuzemských výrobcov cesnaku. Tieto ceny sa pohybovali v rozmedzí 12,80 až 25 korún za kilogram, a český pestovateľ nemohol tejto cene konkurovať,“ vysvetlil pred časom pre ekologické Hnutie Dúha Petr Habáň z tlačového odboru Ministerstva poľnohospodárstva ČR. „Obchodníci a obchodné reťazce dávajú kvôli vyšším ziskom prednosť lacnému nákupu cesnaku, aj keď sa tomu českému z hľadiska chuťových kvalít nemôže vyrovnať,“ dodal.
Obchodníci tvrdia, že v minulosti neboli ich zákazníci ochotní český cesnak kvôli jeho vyššej cene akceptovať, no a v súčasnosti nevedia nájsť dodávateľov. „Radi by sme ponúkali i český cesnak, ale je veľký problém nájsť pestovateľa, ktorý by nám zaistil jeho dodávky v dostatočnom množstve,“ vyhlásila pre agentúru ČTK Dana Dvořáková, hovorkyňa reťazca Albert.
Za pätnásť rokov sa výmera, na ktorej sa v ČR pestuje cesnak, zmenšila na desatinu. „Súčasné plochy cesnaku sa pohybujú na úrovni 75 hektárov, s produkciou zhruba 700 ton. Ročná spotreba cesnaku v ČR je 6 500 až 7-tisíc ton, čo predstavuje 0,7 kilogramu na jedného obyvateľa za rok. Až doteraz sa do Čiech dovážalo asi 6-tisíc ton cesnaku, prevažne z Číny,“ uviedol Jaroslav Zeman, predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy.
V poslednom období sa ale trend obracia. Českí zákazníci pomaly prichádzajú na to, že kým v prípade domáceho cesnaku im stačí do jedla pridať pár strúčikov, v prípade toho čínskeho potrebujú na dosiahnutie rovnako výraznej chuti celú hlávku. Čínsky cesnak sa do českých obchodov dostáva až rok po zbere, a aby prežil dlhú cestu, musí byť chemicky ošetrený. Okrem toho, čínski roľníci - na rozdiel od svojich európskych kolegov - nemusia dodržiavať prísne ekologické predpisy.
Český cesnak je jedným z najväčších hitov na farmárskych trhoch, ktoré u našich susedov spoza rieky Moravy rastú ako huby po daždi. „Za štrnásť dní som ho predal asi osemdesiat kilogramov,“ pochválil sa pre denník MF Dnes Tomáš Hübsch, ktorý mal stánok na tržnici v Hradci Králové.
Zákazníci sa k nemu vracajú a kvalitu domácej produkcie chvália: „Niektorí hovoria, že jeden strúčik českého cesnaku plne nahradí celú hlávku cesnaku čínskeho,“ povedal T. Hübsch. Aby svojmu cesnaku spravil reklamu, pridáva jeden strúčik zdarma ku každému nákupu zeleniny. „V obchode dávajú žuvačky, ja dávam cesnak,“ dodal Tomáš Hübsch.
„Vítam možnosť rozšíriť produkciu cesnaku na českých a moravských poliach. Farmárske trhy jasne potvrdili, že naši spotrebitelia už nechcú náhrady a omnoho menej kvalitné produkty zo zahraničia, cesnak je toho jedinečným príkladom,“ vyhlásil Jan Veleba, prezident Agárnej komory ČR.
Aby domáca produkcia pokryla dopyt, musel by sa podľa Jaroslava Zemana cesnak pestovať aspoň na ploche šesťsto hektárov. K nárastu produkcie však až tak rýchlo nedôjde, pretože chýba sadba. „Plochy sa pri trvalom záujme o kvalitný český cesnak budú zvyšovať niekoľko rokov, minimálne štyri až šesť rokov,“ povedal pre Deník Jaroslav Zeman.
Na podporu produkcie a spotreby tradičného českého cesnaku vzniklo u našich susedov aj špecializované občianske združenie s názvom Českomoravský cesnak. Jeho hlavným cieľom je šíriť slávu českého cesnaku doma i vo svete. Najvýznamnejšou akciou, ktorú združenie usporiadava, je Festival cesnaku na zámku v Buchloviciach: v tomto roku sa uskutoční už jeho desiaty ročník.
MARÍNA URBÁNKOVÁ

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down