14.04.2011 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Akcia: Traktor – veterán

Unikátnu prehliadku historických traktorových veteránov mohli vidieť návštevníci výstavy Agrosalón na nitrianskom Agrokomplexe. Na stretnutí „veterán traktorov“ sa totiž predstavili stroje rôznych legendárnych značiek.

NITRA. Milovníci starej techniky mohli vidieť 23 traktorov starších ako 30 rokov. Traktory, ktoré brázdili polia ešte pred 50-timi rokmi, tu ešte stále veselo rachotili, všetky boli pojazdné a plne funkčné.
Od súkromných zberateľov boli prezentované traktory Zetor 15, Zetor 25, Zetor 25 K, pásový Zetor 2023, Zetor 3011 Major, Škoda 30, Svoboda Diesel Kar 12 a 15, Lanz Bulldog 55 a malotraktor TZ-4K 14. 
Z fondu Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre sa predstavili John Deere, Fordson, Gűldner, pásový Bulgar, malotraktor TZ-4K 10 a 14, malotraktor PF 62 a PF D. Okrem traktorov mohli hostia obdivovať stabilný motor Slávia v plnej prevádzke, samoväz ŽVZ 183, cisternu na vodu k parnej lokomobile či maringotku strojníka z roku 1930. 

Na Agrosalóne však nešlo len o výstavu historických vozidiel. Deti i dospelí si totiž staré stroje mohli odskúšať aj na „vlastnej koži“. A kto si chcel obohatiť svoj repertoár zážitkov, mal šancu sa priamo z výstavy odviesť traktorbusom na prehliadku Slovenského poľnohospodárskeho múzea (SPM). Ďalším podujatím v SPM Nitra, na ktorom sa stretnú historické traktory - veterány, bude 4. ročník Traktorparády počas 38. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex od 18. do 21. augusta 2011.
 
Strojníci prevetrali aj takmer storočnú parnú lokomobilu Eržiku - predchodkyňu dnešných traktorov. Takýchto parných strojov bolo údajne na svete dokopy iba 36, pričom exponát SPM v Nitre je posledný. Samochodnú parnú Eržiku z roku 1914 však návštevníci mohli vo funkčnom stave vidieť asi naposledy. Ak sa nenájde sponzor, ktorý zafinancuje jej generálnu opravu, ostane zrejme už iba „mŕtvym“ strojom...

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down