12.04.2011 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K lepšiemu

V ekonomike hrajú dôležitú úlohu očakávania a vyhliadky. Nie náhodou sa touto činnosťou živia mnohé renomované agentúry a ctené inštitúcie.

A  nie náhodou výsledky ich výskumov pravidelne uverejňujú odborné periodiká a časopisy.
Laikovi sa niekedy zdá, že ide o „veštenie z usadeniny po čiernej káve“. A skeptik týmito výstupmi možno pohŕda. Napriek tomu vykresľovanie vyhliadok na najbližšie obdobie má svoj význam i zmysel. Platí to najmä vtedy, ak sú predpovede aspoň ako tak optimistické a prorozvojové. Ono sa totiž vždy lepšie podniká vtedy, keď vo vzduchu cítiť približujúce sa oživenie, konjunktúru; a celkom logicky oveľa horšie zasa vtedy, keď sú trhy v zajatí pochmúrnych prognóz a v očakávaní vraj nevyhnutných poklesov či pádov.
Našťastie, v tomto období, zdá sa, ideme po vzostupnej krivke. Veľká hospodárska kríza II. zrejme prehrmela. Pozviechali sa ceny mnohých agrárnych komodít, i keď - ako na potvoru - samotní roľníci v tomto období veľa tovaru - hádam s výnimkou mlieka a jahniat - na predaj  nemajú.
Aj tak však z viacerých strán evidujeme príznaky opatrného optimizmu. Napovedajú, že môže byť lepšie. Teraz už stačí len maličkosť: pretaviť očakávania do reality.
BOHUMIL URBÁNIK

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down