29.03.2011 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Prebúdza sa vegetácia a s ňou i škodcovia

S postupným otepľovaním sa zobúdzajú aj jadroviny, u ktorých je prvým ošetrením predjarný postrek, hlavne u jabloní. Predjarné ošetrenie sa má vykonať až v období, kedy sa už neočakáva príchod silnejších mrazov.

Je veľmi vhodné, ak sa robí po dlhšom súvislom oteplení, kedy sa predpokladá aktivizovanie väčšiny prezimujúcich škodcov. Dobrá účinnosť je pri teplotách aspoň 10 °C, spoľahlivejšia nad 15 °C. Ošetruje sa od pokročilého „myšieho uška“ do fázy ružového kvetného púčika. Z povolených prípravkov sa používa Vektafid A. Pri vyšších teplotách a vo vyššom štádiu pučania možno použiť aj prípravky Calypso 480 SC, Ceon 5 CS, In-sek, Karate zeon 5 CS, Karate zeon 050 CS, Karate so zeon technológiou 5 CS, Lambda Lam 50 CS, Lambdol a Mospilan 20 SP a v malospotrebiteľskom balení Vošky stop. 
Je vhodné použiť väčšie množstvo postrekovej tekutiny (okolo 1 000 l/ha), čím sa zabezpečí vyššia účinnosť postreku. Predjarný postrek sa neopakuje. 
U veľkopestovateľov, najmä v lokalitách s vlani potvrdenými výskytmi spály jadrovín, odporúčame preventívny postrek v období od pučania do začiatku kvitnutia stromov meďnatými prípravkami, a to pre jablone Cuprocaffaro, Funguran a Kuprikol 50 v 0,05 - 0,1 % koncentrácii, pre hrušky Cuprocaffaro a Kuprikol 50 v koncentrácii 0,1 - 0,2 % a Cuprocaffaro v škôlkach jabloní a hrušiek v 0,3 % koncentrácii. Pre pestovateľov s výskytom tejto karanténnej choroby je toto ošetrenie v podstate povinným preventívnym opatrením. 
Opätovne pripomíname ošetrenie broskýň proti kučeravosti broskyňových listov. Doterajší priebeh počasia možno hodnotiť ako vyhovujúci tejto chorobe. Zároveň pučanie neprebieha až tak rýchlo, takže postrek je stále možný.
Na prvé ošetrenie v období nalievania sa púčikov, keď sa začínajú z púčikov vysúvať prvé vrcholčeky zelených lístkov, sú vhodné meďnaté prípravky Cuprocaffaro, Cuproxat SC, Funguran, Champion 50 WP alebo Kuprikol 50, prípadne aj sírnatý Sulka. Pre oba termíny ošetrenia sú povolené organické fungicídy Citan DG, Delan 700 WDG, Dithane M 45, Dithane DG neo-tec, Efuzin 500 SC, Novozir MN 80 alebo Syllit 65. Druhé ošetrenie treba vykonať 7 - 14 dní po prvom ošetrení. 
Podľa priebehu počasia tesne pred kvitnutím marhúľ, ktoré čoskoro začne, bude závisieť aj potreba ochrany proti monilióze kvetov a výhonkov kôstkovín, ktorá v menšej miere poškodzuje aj čerešne a višne. V prípade suchšieho počasia nebude potrebná ochrana pred kvitnutím. Ak by nastalo daždivejšie počasie aj počas kvetu, je možnosť ochrany tesne po odkvitnutí. Z prípravkov sú na ošetrenie kôstkovín povolené Horizon 250 EW, Lynx, Ornament 250 EW, Signum, Sporgon 50 WP a Zoran a na marhule aj Baycor 25 WP. Množstvo postrekovej tekutiny by malo byť vyššie, a to 1 000 litrov na hektár. 
Vinič zatiaľ iba začína slziť. Po silnejšom oteplení určite nastúpi rýchle pučanie. Až potom nastane obdobie ochrany proti roztočom a roztočcom, najmä proti kučeravosti. Význam má iba vo vinohradoch s opakovanými výskytmi, v zdravých viniciach ošetrovať netreba. 
Najvhodnejšia ochrana je biologická použitím dravého roztoča Typhlodromus pyri. Jarný postrek viniča možno robiť pomerne v dlhom časovom rozpätí, väčšinou majú naň vinohradníci 3 - 4 týždne. Najúčinnejší je počas slnečných dní pri teplote 12 až 15 °C. 
Ing. STANISLAV BAROK 
ÚKSÚP – OOR

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down