18.03.2011 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kľúčové sú platby

Ako spravodlivejšie a lepšie rozdeliť priame platby – to je podľa europoslancov z Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka kľúčovým bodom reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP).

Nová politika by mala zaistiť lepšie a cielenejšie rozloženie platieb a obmedziť byrokraciu, uviedol nemecký spravodajca Albert Desse. Ako upresnil, platby by mali byť dostatočne flexibilné, aby umožnili vziať v úvahu rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi Európskej únie, miestnymi a regionálnymi trhmi a pod. Ďalší člen výboru, Portugalec Luis Capoulas Santos požiadal, aby sa pri úvahách o reforme platieb brala na zreteľ aj problematika zamestnanosti a životného prostredia.
Jeden z účastníkov stretnutia, Arnd Spahn z Európskej federácie pre výživu, poľnohospodárstvo a cestovný ruch (EFFAT) požadoval, aby kritériom pre udeľovanie priamych platieb bolo aj vytvorenie pracovných miest na vidieku. Myslí si, že by sa mali dotovať aj školiace programy pre poľnohospodárov. Michael Dower, ktorý reprezentoval ACR 2020, mimovládnou organizáciou z oblasti poľnohospodárstva a ochrany životného prostredia, obhajoval odklon od historických kritérií. Pri stanovovaní úrovne platieb by sa podľa neho malo prihliadať aj na kúpnu silu poľnohospodárov v danom štáte. Jednotný pohľad nemali prítomní odborníci ani na možné krátenie alebo zastropovanie platieb. Zatiaľ čo podľa Genevieve Savignyové, hovorkyne organizácie reprezentujúcej malých farmárov, je krátenie platieb veľkým podnikom spravodlivé a umožní lepšie využitie verejných zdrojov, Padraig Walshe, prezident poľnohospodárskej organizácie COPA, s týmto zámerom nesúhlasil. Obmedzovanie platieb by podľa neho obmedzilo rozvoj a znemožnilo veľkým subjektom dosiahnuť požadovaných vyšších štandardov.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down