08.02.2011 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinová bezpečnosť kríva na obe nohy...

Potravinová sebestačnosť Slovenska podľa informácií ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša dosahuje iba 47 %. "V tomto ukazovateli nás predstihli aj také krajiny, ako napríklad Malta.

V prípade krmív má domáci pôvod dokonca iba necelých 25 %, čo poukazuje nielen na stúpajúce globalizačné tlaky, ale aj na zložitosť vývoja dodávateľsko-odberateľských vzťahov," uviedol dnes v Bratislave J. Bíreš na valnom zhromaždení Únie potravinárov Slovenska (ÚPS), ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Informoval, že sa pripravujú novely zákonov o veterinárnej starostlivosti a o potravinách, ktorých návrhy by sa už čoskoro mali dostať do medzirezortného pripomienkového konania. Účinnosť boja proti predaju pochybných výrobkov živočíšneho pôvodu z Poľska by podľa neho mala zvýšiť súčinnosť ŠVPS SR a Policajného zboru SR, ktorá už prináša v praxi prvé výsledky.

Predseda ÚPS a podpredseda SPPK pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček na valnom zhromaždení ÚPS zdôraznil, že je "ďalej potrebné spolupracovať so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou a žiadať, aby jej kontrolóri boli dôslednejší pri náprave niektorých už veľmi známych a chronických nedostatkov".

"V tomto smere máme na mysli najmä oddelený predaj výrobkov s lacnejšími náhradkami a na báze čistých základných surovín, ale aj zamedzenie ambulantného a pokútneho predaja mäsa poľského pôvodu pochybnej kvality, ktorý sa znepokojujúcim spôsobom rozmáha už niekoľko rokov. Našou snahou bude prispievať k zlepšovaniu podnikateľského prostredia a trhových pozícií v SR podnikajúcich producentov potravín. Uvedomujeme si však, že v dôsledku pôsobenia globalizačných tlakov to nebude ľahké," konštatoval D. Janíček.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down