Celková produkcia mäsa v EÚ sa bude do roku 2020 zvyšovať v priemere o 0,3 percenta ročne. V roku 2020 dosiahne úroveň 44,4 milióna ton, čo bude približne o 4 percentá viac ako v roku 2009. Vyplýva to zo správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS), ktorá sa odvoláva na Európsku komisiu.
Do roku 2020 sa pri hovädzom a teľacom mäse očakáva pokles vo výške 7 percent, a pri ovčom a kozom mäse o 11 percent. Vo výrobe bravčového mäsa a hydiny sa počíta s nárastom približne o 7 percent pri obidvoch druhoch mäsa. Zvýšenie výroby bravčového mäsa a hydiny bude však do veľkej miery závisieť od vývoja nákladov na výrobu.
Celková priemerná ročná spotreba mäsa na jedného obyvateľa v krajinách EÚ bude v roku 2020 v porovnaní s rokom 2009 vyššia o 2 percentá, a dosiahne približne 85,4 kilogramu na osobu. Najviac sa zvýši spotreba hydinového mäsa, o viac ako 6 percent, na 24,7 kg/osobu. O trochu nižšie bude tempo rastu spotreby bravčového mäsa, ktorého nárast spotreby do roku 2020 dosiahne približne 5 percent, na 43,3 kg na osobu. U hovädzieho a teľacieho mäsa klesne priemerná spotreba na približne 15,4 kg/osobu.
Do roku 2020 sa pozícia EÚ z čistého vývozcu mäsa v dôsledku zvýšenia dovozu hovädzieho mäsa a hydiny zhorší. Naopak, poklesne vývoz hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa. Celkový dovoz mäsa sa zvýši o 14 percent, zatiaľ čo vývoz sa zníži až o 20 percent. Jediný druh mäsa, ktorý si bude udržiavať kladnú obchodnú bilanciu, bude bravčové mäso.