24.01.2011 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Idú po dioxínovej stope

Chemici v Nemecku sa domnievajú, že zdrojom dioxínu, ktorým sa dostal do krmiva pre zvieratá, boli tuky určené pre priemyselnú výrobu. Uviedol to Johannes Remmel, minister poľnohospodárstva spolkového štátu Severné Porýnie - Westfálsko s odvolaním sa na výsledky analýzy štátneho veterinárneho inštitútu CVUA.

"Dioxín s veľkou pravdepodobnosťou pochádzal zo starších surovín určených na výrobu bionafty," povedal. Pri výrobe biopalív sa totiž využívajú aj použité tuky, napríklad olej z reštaurácií, v ktorom sa vysmážali hranolky.

Producenti krmiva pre hospodárske zvieratá po škandále s kontamináciou kŕmnych zmesí rakovinotvorným dioxínom oznámili, že sprísnia kontrolu výrobného procesu. Asociácia farmárov ale vyzýva, aby sa úplne skončilo s priemyselnou výrobou krmiva, a tvrdí, že čoraz viac konzumentov odmieta produkty z masovo chovaných zvierat a dáva prednosť biopotravinám. Najnovší prieskum ale ich tvrdenie vyvracia. Výsledky ankety, ktorú médiá zverejnili v piatok 21. januára, ukázali, že obyvateľov Nemecka viac zaujíma cena potravín ako ich pôvod.

Škandál s dioxínom vypukol 3. januára, keď nemecké úrady objavili túto rakovinotvornú látku vo vajciach a v mäse hydiny a ošípaných. Na príčine boli kontaminované kŕmne zmesi. Táto správa vyvolala poplach v Európe aj vo svete a mala negatívny vplyv na odbyt nemeckých produktov živočíšneho pôvodu.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down