Bravčové mäso s vysokým obsahom nebezpečného dioxínu sa možno dostalo aj do obchodov. Pripustili to dnes nemecké úrady.
Dioxínový škandál vypukol 3. januára, keď odborníci pri pravidelnej kontrole objavili rakovinotvornú látku vo vajíčkach a v hydinovom mäse. Zistilo sa, že na príčine je kontaminované krmivo. Ďalšie vyšetrovanie ukázalo, že sa to netýka len krmiva pre hydinu, ale aj pre ošípané.
V utorok (11.1.) laboratórne testy potvrdili výskyt dioxínu aj v mäse z ošípaných z farmy v Dolnom Sasku. Úrady síce farmu okamžite zatvorili, ale tá ešte pred tým dodala do obchodnej siete bravčové z približne 100 prasiat, ktoré dostávali kontaminované krmivo. "Predaj mäsa z prasacej farmy bol zastavený hneď po tom, ako testy odhalili, že bravčové obsahuje dioxín. Nemôžeme však vylúčiť, že sa nejaké kontaminované mäso dostalo do obchodov ešte pred tým, ako boli známe výsledky testov," uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva.
Aj štátny tajomník ministerstva Friedrich-Otto Ripke pre televíznu stanicu ARD pripustil, že pred zatvorením ako hydinární, tak farmy s ošípanými sa mohli do obchodnej siete dostať produkty s obsahom dioxínu. Nemecké úrady teraz pátrajú po príčinách kontaminácie. Stopa vedie do firmy Harles & Jentzsch GmbH, ktorá dodáva tuky určené do kŕmnych zmesí. Práve v nich bol objavený karcinogénny dioxín.
Čína dnes pozastavila dovoz bravčového a hydinového mäsa a vajec z Nemecka. Nasledovala tak Kórejskú republiku, ktorá tak urobila ešte minulý týždeň, a Rusko oznámilo, že uvažuje o sprísnení kontroly dovážaných nemeckých produktov živočíšneho pôvodu.