15.12.2010 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Maštaľ treba vetrať aj v zime

Hovädzí dobytok je lepšie prispôsobený na prekonávanie nízkych teplôt ako vysokých. Znesie aj teploty pod 20 °C, musí mať však zabezpečené primerané kŕmenie a dostatok pitnej vody.

Dobytok sa vyznačuje veľkým teplotným objemom a relatívne malým povrchom tela na odvod tepla s dobre prispôsobenou kožou a srsťou na zdolanie nízkych teplôt. Jeho telesná teplota je 38,8 ± 0,5 °C a túto teplotu si zachováva pri rôznych klimatických podmienkach. Zóna tepelnej neutrality u kravy s dojivosťou 40 litrov mlieka sa pohybuje od -6 do 20 °C, pričom v rozmedzí týchto teplôt nemusí aktivovať obrannú reakciu na tepelný stres. Pritom obranná reakcia na nižšie teploty je menšia ako na vyššie. Pri aktivovaní obranných mechanizmov dokáže tolerovať teploty od –30 do +26 °C. 
O tom, prečo a aké problémy vznikajú v uzavretých maštaliach, sa dozviete viac z ROĽNÍCKYCH NOVŃ č. 51.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down