17.11.2010 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O komore po komore

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rozložila v uplynulý štvrtok svoj hlavný stan v Nitre. Presnejšie, v kongresovej hale študentského internátu SPU. Aj vďaka tomu komora aspoň na pár hodín omladla.

NITRA. Slovutní a vážení agropodnikatelia sa tak na zopár hodín zamiešali medzi študentky a študentov, nádejných to adeptov pôdohospodárskeho remesla; de facto medzi tých, v mene ktorých v súčasnosti vedú neľahký zápas o samotné prežitie slovenského agropotravinárskeho sektoru. Začalo sa to prozaicky - pri príchode sa podpisovala petícia Za zachovanie slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Ľudia - vrátane autora týchto riadkov - ju podpísali s čistým svedomím. Veď nepodpísať tento dokument, ktorý po určitých rozpakoch a váhaniach vzišiel z dielne komory, by bolo asi to isté, ako podpiľovať si konár, na ktorom človek práve sedí.

A potom sa už konalo mimoriadne volebné valné zhromaždenie. Ako dopadlo, to už asi ľudia znalí veci vedia. Vo voľbách uspel pán Milan Semančík, ktorý - ako povedal vo svojej predvolebnej reči - za tri roky už tretí raz kandidoval na post šéfa komory, čo podľa jeho slov najlepšie vypovedá o tom, v akom položení sa v ostatných rokoch ocitla najväčšia a najsilnejšia organizácia agrárnej samosprávy na Slovensku. Jeho protikandidátmi bola pani Helena Patasiová, doterajšia riaditeľka RPPK v Dunajskej Strede, a pán Milan Mišánik, predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR. Patrí sa dodať, že v osobe pani H. Patasiovej zaznamenala komora hneď dva precedensy - ak nás pamäť neklame, po prvý raz na post predsedu tejto samosprávnej organizácie kandidovala žena, a navyše, pani H. Patasiová sa o post predsedníčky uchádzala nie ako človek, ktorý vyšiel z podnikateľských kruhov, ale ako fyzická osoba. Medzi poľnohospodármi je dobre známou persónou aj pán Milan Mišánik. Keďže rovnako ako napokon zvolený staronový predseda agrárnej komory M. Semančík, aj on je reprezentantom severu, viacerí pozorovatelia vyslovili v kuloároch názor, že jeho úlohou bolo najmä odobrať hlasy práve novozvolenému predsedovi tak, aby vo voľbách napokon triumfovala H. Patasiová, ktorú podporovala trnavská a aj časť nitrianskej agrárnej komory. Lenže tento kalkul nakoniec nevyšiel, a delegáti si už v prvom kole na obdobie ďalšieho poldruha roka za svoju hlavu vybrali M. Semančíka.

Bez siahodlhých mudrovaní a komentárov teraz napíšem to, čo som povedal bezprostredne po voľbe - v agrárnej komore prevládol racionálny, konštruktívny prístup, a táto organizácia štvrtkovou voľbou dokázala, že pud sebazáchovy jej ešte nie je cudzí.

BOHUMIL URBÁNIK, Roľnícke noviny č. 47/2010

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down