Slovensko má podľa predsedu Ovocinárskej únie (OÚ) SR Mariána Vargu na pestovanie ovocia v rámci Európy tretie najvhodnejšie podmienky.
"Zahraniční odborníci hovoria, že na prvom mieste vo vhodnosti podmienok je Tirolsko a severné Taliansko, druhá najvhodnejšia oblasť je okolie Bodamského jazera a treťou najvhodnejšou oblasťou je južná Morava, západné Slovensko, severné Slovensko a severozápadné Maďarsko," uviedol M. Varga. "Navyše, o nás hovoria, že v našej oblasti sa rodí chuťovo veľmi dobré ovocie, najmä vďaka vplyvom výkyvov nočných a denných teplôt, zimných a letných teplôt, pretože ovocné stromy musia viac bojovať v prostredí, v ktorom rastú, a sú odolnejšie," povedal. Podľa šéfa ovocinárov má SR okrem jabĺk veľmi vhodné podmienky aj na pestovanie čerešní a takmer ideálne podmienky pre slivky. "Drobné ovocie je na Slovensku tiež bezproblémové a má ideálne podmienky. Pre marhule a broskyne sme určitým spôsobom okrajová oblasť, tam dominuje Španielsko a južné Taliansko; pri týchto teplomilných stromoch máme vyššiu mortalitu ako majú v južných štátoch EÚ," dodal M. Varga.