03.11.2010 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako nedoviesť podnik do záhuby?

Poľnohospodárstvo si určite zaslúži väčšiu podporu zo strany štátu, ale súčasne treba hľadať i vnútropodnikové rezervy, aby sme aj vďaka nim zabránili likvidácii našich poľnohospodárskych podnikov. Dá sa to urobiť vždy, ak má podnik pôdu a nie je priveľmi zadlžený. Treba len chcieť a konať.

Prijatím vhodných opatrení sa dá prakticky v každom poľnohospodárskom podniku dosiahnuť ekonomická bilančná rovnováha. Podmienkou je len to, aby podnik dostával dotácie viažuce sa k pôde. To znamená, že každý poľnohospodársky podnik môže prežiť a zabezpečiť si trvalý rozvoj, ak sa dokáže dostatočne rýchle prispôsobiť zmenám v trhových podmienkach.
Čo treba urobiť pre dosiahnutie bilančnej rovnováhy?
- úpravu štruktúry v živočíšnej výrobe,
- úpravu štruktúry v rastlinnej výrobe,
- opatrenia na zníženie nákladov a stratovosti v oblasti mechanizácie,
- opatrenia na zníženie stratovosti u drobných a zvyškových výrobkov.
Po zrealizovaní vyššie uvedených krokov sa bude poľnohospodársky podnik trvale pohybovať v pásme prosperity. Rozsah jednotlivých aktivít sa bude trvalo prispôsobovať množstvu získaných dotácií, trhovým podmienkam a zámeru vedenia podniku, koľko chce dať na svoj rozvoj a koľko na zvyšovanie platov. V každom prípade už nebude v pásme ohrozenia svojej existencie.
Viac sa dočítate v 45. čísle Roľníckych novín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down