04.04.2014 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inovácie treba tvoriť doma

Od vedy, výskumu a vývoja sa očakávajú inovačné výstupy do praxe.

PIEŠŤANY. Najmä také výstupy, ktoré by podporili ekonomiku štátu, napríklad rastom produkcie, zvyšovaním jej hodnoty a konkurenčnej schopnosti výrobkov na trhu, ale ktoré by pomohli riešiť aj sociálne problémy, najmä znižovať nezamestnanosť.
Veda, výskum a vývoj potrebujú pre naplnenie takýchto očakávaní podporu. Nie dlhodobú verbálnu, ale každodennú reálnu – vo forme finančnej podpory, ale aj vo forme morálnej podpory. Veda, výskum a vývoj potrebujú tiež fungovať v systémovom prostredí.
Veľký priestor na uplatnenie inovácií, vytvorených výskumom, je aj v slovenskom poľnohospodárstve a v životnom prostredí. Európske dotácie nás, bohužiaľ, naučili čakať na peniaze, potom inovácie importovať a získané peniaze vlastne vrátiť tam, odkiaľ k nám prišli.
Najčastejšie inovujeme nákupom zahraničnej techniky a technológií. Aj keď sú často špičkové, na Slovensku sú však určené už len na ich koncové použitie. Zisk, pridaná hodnota aj zamestnanosť, ostávajú v zahraničí.
Každý vyspelý štát teda inovácie tvorí doma, a tak podporuje progres najskôr v domácom prostredí - a následne ich exportuje. Zvlášť prospešné sú inovácie, ktoré riešia niekoľko problémov naraz a riešia ich v prostredí viacerých ministerstiev.
Doc. RNDr. JÁN KRAIC, PhD.,
NPPC – VÚRV Piešťany

(Roľnícke noviny č. 14/2014)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down