23.06.2014 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Filozofia, zameraná na podporu citlivých agrárnych sektorov, sa nemení

V srdci Žitného ostrova, v Dunajskej Strede, sa uskutočnilo pracovné stretnutie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka s tamojšími poľnohospodármi, združenými v Agrárnej komore Slovenska (AKS).

DUNAJSKÁ STREDA. Ako je známe, AKS so sídlom v Dunajskej Strede združuje predovšetkým poľnohospodárske podniky, ktoré gazdujú v južných, tzv. produkčných oblastiach Slovenska.

V tomto duchu sa niesol aj úvod stretnutia, v ktorom si slovo vzala Ing. Helena Patasiová, predsedníčka AKS. Okrem obligátneho privítania ministra a početnej skupiny jeho odborných spolupracovníkov na pôde AKS sprostredkovala aj svoju čerstvú skúsenosť z rozhovoru s popredným agrárnym odborníkom zo Žitného ostrova.

Ten sa jej na jednej strane pochválil, že pár dní pred začiatkom žatevných pác má pri pohľade do chotára veľkú radosť, lebo porasty husto siatych obilnín sú naozaj utešené a sľubujú možno aj šesťtonové úrody pšenice z hektára, ale pri pohľade na cenové ponuky už poľnohospodári nemôžu byť optimisti, lebo odbytové ceny pšenice sa črtajú na úrovni 150 eur za tonu pšenice...

„Vždy, keď sú vysoké úrody, zvyčajne padajú ceny,“ reagoval Ľ. Jahnátek. „A poľnohospodár je na tom potom obyčajne rovnako, ako keď je slabšia úroda, ktorá zasa na druhej strane ceny zdvihne.“

Minister pripomenul dobré skúsenosti niektorých pestovateľov, ktorí profitujú z toho, že si aspoň časť z produkcie vopred zakontrahujú a tak sa ubránia neskorším cenovým poklesom.

„Vo všeobecnosti je to otázka obchodu a obchodovania. A zatiaľ sme veru nevymysleli nič múdrejšie ako spájanie sa producentov agrárnych komodít do spoločných odbytových organizácií. Tak získavajú lepšiu vyjednávaciu pozíciu voči odberateľom,“ konštatoval minister.

Aj preto sa podľa jeho slov rezort chystá čiastkou 60 miliónov eur podporiť spájanie sa jednotlivých podnikateľských subjektov, pričom ideálne by bolo, keby takéto spájanie sa vyústilo do „vertikálnej spolupráce“.

(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down