26.06.2014 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Voda už nebude „zadarmo“

Do pozitívnych správ o novej koncepcii a o oživení závlah sa v uplynulých dňoch primiešal kontroverzný tón. Je ním novelizácia zákona, podľa ktorého by už v budúcom roku mala byť v SR spoplatnená aj závlahová voda.

BRATISLAVA.  Poľnohospodári prijali toto rozhodnutie, ktoré zatiaľ padlo na vládnej úrovni a schvaľovanie príslušného zákona v parlamente je ešte predo dvermi, s pochopiteľnou nevôľou.

„Pre ochranu záujmov našich členov sme v tejto otázke vykonali maximum,“ vyjadril sa pred niekoľkými dňami predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Vysvetlil, že rezort životného prostredia chcel pôvodne spoplatniť závlahovú vodu už vlani, ale zásadné pripomienky zo strany SPPK jednoducho nemohol ignorovať. Aj preto je táto norma v konečnom dôsledku iná, mäkšia než bola pôvodne.    

Otázka spoplatnenia závlahovej vody bola pertraktovaná aj na nedávnom stretnutí ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka s poľnohospodármi v Dunajskej Strede. Na svetlo rokovania ju vyniesol  Ing. Árpád Mészáros, člen Predstavenstva Agrárnej komory Slovenska so sídlom v Dunajskej Strede.

„Povrchová voda nám aj tak neraz bez úžitku odteká z územia, a ja som sa zatiaľ v žiadnom inom prípade nestretol s predpisom, podľa ktorého by mala byť závlahová voda spoplatnená,“ povedal Á. Mészáros.

Pripomenul, že závlahy znamenajú intenzitu v rastlinnej výrobe, na vidiek prinášajú zamestnanosť a celkový rozvoj ekonomiky.

„K spoplatneniu závlahovej vody sme prikročili preto, aby mohol byť uvoľnený operačný program životného prostredia, “ kontroval na spomenutom stretnutí minister Ľ. Jahnátek, a pridal informáciu, že s Ministerstvom životného prostredia SR bola pôvodne dohodnutá nulová sadzba spoplatnenia. V praxi by to znamenalo asi to, že spoplatnená voda by nebola spoplatnená vôbec...

(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down