30.06.2014 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EÚ posunula spor s Ruskom na pôdu WTO

Európska únia (EÚ) požiadala Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) so sídlom v Ženeve, aby prebrala spor medzi EÚ a Ruskom, týkajúci sa ruského zákazu dovozu ošípaných a ich genetického materiálu, čerstvého bravčového mäsa a ďalších produktov z bravčového mäsa.

      BRUSEL. Rusko zaviedlo tento zákaz z dôvodu obmedzeného počtu prípadov afrického moru ošípaných (ASF) v niektorých oblastiach Litvy a Poľska v blízkosti hraníc s Bieloruskom.
      EÚ oznámila, že ruské dovozné obmedzenia sú nezlučiteľné s princípmi WTO, najmä z Dohodou o uplatňovaní sanitárnych a fytosanitárnych opatrení a tiež so Všeobecnou dohodou o clách a obchode (GATT) z roku 1994.
      Brusel ešte v počiatočnej fáze sporu, na prelome apríla a mája, s vlastnej iniciatívy zorganizoval odborné konzultácie. Tie však neviedli k zrušeniu ruských obmedzení ani k riadnemu zdôvodneniu ich zavedenia a rovnako neúspešné boli aj následné bilaterálne rokovania EÚ s Ruskom.
      "Ruské dovozné obmedzenia bravčového mäsa z EÚ sú neprimerané, diskriminačné a nie sú založené na vedeckých dôkazoch," uviedol eurokomisár pre obchod Karel De Gucht. A dodal, že ide o porušenie medzinárodných obchodných pravidiel, a preto EÚ nemá inú možnosť, než požiadať o vytvorenie príslušnej poroty v rámci WTO.
      Eurokomisár pre zdravie Tonio Borg v tejto súvislosti oznámil, že EÚ okamžite zaviedla opatrenia, ktoré zabránili šíreniu nákazy a európske bravčové výrobky z oblastí, ktoré neboli ASF postihnuté, sú úplne bezpečné. Dodal, že ani po piatich mesiacoch rokovaní a sérii bilaterálnych kontaktov zo strany Ruska nie je žiaden náznak, že povolí obchodné toky z nepostihnutých oblastí.
      "Počas piatich mesiacov tohto zákazu európski producenti bravčového mäsa stratili na vývoze asi 580 miliónov eur," upozornil eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ.
      Rusko sa po vstupe do WTO v roku 2012 zaviazalo, že jeho opatrenia na ochranu života a zdravia zvierat budú založené na vedeckých dôkazoch, nebudú mať zbytočne obmedzujúci charakter a budú uplatňované bez diskriminácie medzi jeho zahraničnými partnermi a domácimi výrobcami.
 Jaromír Novak, spravodajca TASR

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down