01.07.2014 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Škola, kraj a firmy z regiónu podpísali memorandum o vzdelávaní

Stredná odborná škola (SOŠ) Pruské v Ilavskom okrese a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v pondelok podpísali Memorandum o spolupráci s významnými zamestnávateľmi z regiónu Považia.

PRUSKÉ. Signatári memoranda sa tak snažia zefektívniť výchovno-vzdelávací proces, prípravu žiakov na povolanie a prehĺbiť spoluprácu v oblasti stredného odborného školstva.
Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je cieľom memoranda vytvoriť podmienky na prípravu odborníkov, žiadaných zo strany podnikateľov a subjektov, ktorí žiakom zabezpečia materiálno-technickú podporu, odborne ich pripravia a neskôr ich aj zamestnajú vo svojich firmách. Tieto subjekty sa budú spoločne podieľať na identifikácii vzdelávacích programov a nových študijných odborov podľa požiadaviek a potrieb zamestnávateľov, ako aj na nábore žiakov zo základných škôl.

„Memorandum vytvára dáva dobrý základ na to, aby finančné prostriedky, ktoré idú zo štátneho rozpočtu, ale i zo zdrojov TSK, do vzdelávania boli minuté na  správne účely s cieľom znížiť nezamestnanosť v našom kraji,“ zdôraznil J. Baška.
Ako povedala Janka Fedorová, riaditeľka SOŠ Pruské, podpísanie memoranda je pre školu dôležitým posunom smerom k zamestnávateľom.

„S väčšinou firiem sme už spolupracovali, máme v tom výborné výsledky a tie firmy našich študentov stabilne prijímajú na odborný výcvik,“ konštatovala J. Fedorová.
„Každý rok u nás v trvalom pracovnom pomere zakotví niekoľko absolventov SOŠ Pruské. Počítame s nimi aj do budúcnosti, nakoľko je tu generačná obmena; priemerný vek zamestnanca sa zvyšuje, a poľnohospodárstvo je pre málokoho atraktívne. Treba získavať ľudí, ktorí k nemu majú vzťah a ktorí majú aj odborné vedomosti. Nie je jednoduché dať do rúk komukoľvek traktor, ktorý má hodnotu 100 000 eur, alebo dať komukoľvek na starosť zvieratá, či už dojnice alebo ovce,“ podotkol Peter Ježo, predseda Poľnohospodárskeho družstva (PD) Mestečko.
Memorandum o spolupráci medzi školou, TSK a zamestnávateľmi je v krátkom čase už druhým v poradí. Prvé podpísali v máji v Dubnici nad Váhom medzi TSK, Strednou odbornou školou Štúrova v Dubnici nad Váhom, Zväzom automobilového priemyslu SR, Trenčianskou regionálnou komorou SOPK a 16 významnými zamestnávateľmi z regiónu stredného Považia.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down