07.07.2014 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Opave pribudne nová továreň na sušienky

Americká potravinárska firma Mondelez International začala v Opave stavať novú továreň na sušienky. Do výstavby novej haly plánuje investovať viac ako 2 miliardy korún (72,87 milióna eur) a zamestná v nej 200 ľudí. Nové linky by mali byť uvedené do prevádzky už v prvej polovici budúceho roka.

OPAVA. Dôvodom rozšírenia výroby v opavskej továrni na sušienky je podľa výrobcu rastúci dopyt po produktoch spoločnosti. Sušienky sú určené najmä pre celoeurópsky trh, ale veľká časť z nich sa objaví aj v Česku.
      Nové príležitosti dostanú vďaka rozšíreniu výroby aj lokálni dodávatelia surovín, pretože napríklad múka aj cukor budú pochádzať z Moravskosliezskeho kraja, prípadne z ďalších oblastí Česka.
      "V ostatných rokoch zaznamenávame fenomenálny rast v oblasti predaja sušienok, a to najmä u značiek Oreo a BeBe Dobré ráno. Nová továreň nám vďaka zvýšeniu výrobnej kapacity pomôže udržať krok s rastúcim dopytom po našich produktoch," uviedol Albert Mathieu, prezident pre kategóriu sušienok spoločnosti Mondelez Europe.
      Opavský závod koncernu Mondelez je už teraz najväčšou prevádzkou spoločnosti v Česku aj na Slovensku, kde vlastní bratislavskú továreň Figaro. Súčasných 12 liniek sliezskeho závodu produkuje denne 2 milióny balení sušienok. Po otvorení nových liniek to bude viac ako dvojnásobok.
      Fakt, že si vedenie spoločnosti zvolilo Opavu, je dobrou správou pre Česko. "Prešli sme ponuky z celej Európy, od východu na západ. Pre Opavu sme sa rozhodli okrem iného pre vysokú efektívnosť existujúcej výroby aj dostatok kvalifikovaných pracovných síl," vysvetľoval riaditeľ spoločnosti pre Česko a Slovensko Peter Mueller.
      Výroba sušienok v Opave sa začala v roku 1840. Továrni sa darilo, no po 2. svetovej vojne ju štát znárodnil a stala sa súčasťou Čokoládovní Praha. Po privatizácii začiatkom 90. rokov minulého storočia prešla pod konzorcium Danone a Nestlé, ktoré sa neskôr rozdelilo. V roku 2007 sa stal novým vlastníkom americký koncern Kraft Foods, po jeho rozdelení v roku 2012 patrí opavský závod Mondelez International.

(tasr)

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down