28.07.2014 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žatvu brzdia búrky a dažde

Žatevné práce na Slovensku už trvajú viac ako mesiac. V niektorých podnikoch na juhu krajiny ich odštartovali ešte pred 20. júnom tohto roku. A napriek tomu je do skončenia žatvy v celoštátnom meradle ešte ďaleko.

BRATISLAVA.  Zber husto siatych obilnín tohto roku viac ako inokedy prerušujú časté dažde a búrky. Len preto sa žatva v niektorých regiónoch dosť vlečie.

Predstavitelia SPPK sú opatrní najmä keď je reč o predbežných úrodách. Poukazujú na predpokladanú „rozkolísanosť“ úrod, a na to, že postupom žatvy do severných oblastí sa budú aj priemerné celoštátne úrody znižovať.

A vytrvalo upozorňujú aj na cenový pád. Nákupné ceny potravinárskej pšenice sa pohybujú na úrovni 140 až 150 eur za tonu, čo sa predstaviteľom najväčšej agrárnej samosprávnej organizácie zdá byť málo.

„To, s čím v tohtoročnej žatve zápasíme, sú ceny na trhu,“ uviedol na nedávnom žatevnom výjazde predseda SPPK Milan Semančík. „S obilím sa dnes prakticky neobchoduje, vyčkáva sa, ceny sú stlačené o 20 až 30 eur za tonu. Potvrdilo sa, že dobre urobili tí pestovatelia, ktorí si už na začiatku roka zakontrahovali obilie z tohoročnej úrody; vtedy boli ceny pre pestovateľov priaznivejšie. Teraz sú stlačené dolu, a tak si myslím, že tí pestovatelia, ktorí nie sú odkázaní na okamžitý predaj a majú aj vhodné skladovacie priestory, budú vyčkávať na priaznivejšie ceny.“

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down