11.08.2014 | 04:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EÚ môže zažalovať Rusko na pôde WTO za nezákonný zákaz dovozu potravín

Európska únia by sa mohla obrátiť na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) ohľadom ruského zákazu dovozu poľnohospodárskych výrobkov z krajín EÚ. Pre agentúru DPA to dnes uviedol nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia EÚ.

BRUSEL. Podľa tohto zdroja ruské „Stop“ poľnohospodárskym produktom z únie môže byť v reakcii na sankcie EÚ uložené nezákonne.
"Zistili sme, že v medzinárodnom práve neexistuje žiaden základ pre tento druh odvetných opatrení," uviedol nemenovaný diplomat pre agentúru DPA. Brusel podľa jeho slov bude starostlivo analyzovať, aké výhody a aké nevýhody prináša tento problém v rámci WTO.
Dovtedy exekutíva EÚ požiada ostatné štáty sveta, aby nezvyšovali export potravín do Ruska.
"Nemyslíme si, že by bolo pre niektoré krajiny prijateľné, aby profitovali zo súčasnej situácie, a aby nahradili tovary, ktorých dovoz bol zakázaný," citovala DPA diplomatický zdroj.
V priebehu uplynulého pondelka by mal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso telefonicky hovoriť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a tiež s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii, ktorá nastala po zákaze európskych agrotovarov.

O analýze novovzniknutej situácie a o prípadnej reakcii únie budú v utorok v Bruseli diskutovať veľvyslanci členských krajín EÚ.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down