16.09.2014 | 03:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Družstevníci z Hlohovca sú aj šikovní strojári

Poľnohospodárska technika mala na tohtoročnom Agrokomplexe vcelku slušné zastúpenie. Medzi vystavovateľmi však dominovali predovšetkým dovozcovia techniky. Je to vcelku logické, veď výrobcov poľnohospodárskych strojov a mechanizmov zostalo v krajine pod Tatrami po ostatnom štvrťstoročí ako šafranu.

NITRA. Svetlou výnimkou sú však družstevníci z Hlohovca. Práve v tomto PD je okrem tradičných poľnohospodárskych činností pomerne silne zastúpená aj strojárska výroba. Aj ona pomáha podniku do značnej miery eliminovať podnikateľské riziká.  

Základom strojárskej výroby v tomto PD je produkcia poľnohospodárskych strojov, kde prím hrajú predovšetkým sejacie stroje značky Pneusej. Tie sa v meste ruží vyrábajú v piatich základných typoch a s pracovným záberom od 3 o 8 metrov.

Hlohovské sejačky využívajú pneumatický výsevný systém od firmy Accord. K nadviazaniu spolupráce hlohovských družstevníkov s touto firmou prišlo už pred vyše štvrťstoročím, presnejšie ešte v roku 1987...

V sortimente poľnohospodárskych mechanizmov, pochádzajúcich z výrobných prevádzok PD Hlohovec, by ste však našli aj pasívne kypriče, utláčače silážnych a senážnych krmovín a drviče rastlinných zvyškov.    

V expozícii PD Hlohovec na tohtoročnej výstave Agrokomplex sme sa stretli s Ing. Stanislavom Cebom, ktorý v podniku vedie divíziu pridruženej - a teda predovšetkým strojárskej - výroby.  Medzi strojmi z proveniencie PD Hlohovec, vystavenými na voľnej ploche E, dominoval predovšetkým ťahaný sejací stroj znaky Pneusej Optimus.

„Tento stroj sme odbornej verejnosti prvýkrát predstavili na veľtrhu Techagro v Brne,“ povedal pre Roľnícke noviny Ing. Stanislav Cebo.

Ako vyplynulo z ďalších informácií, Optimus vznikol na základe požiadaviek poľnohospodárov, ktorí si priali sejací stroj so zvýšeným výkonom a pri dodržaní nízkej energetickej náročnosti. Zásobník s kapacitou 4600 litrov umožňuje dosahovať veľké výkony aj vďaka minimálnym prestojom.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down