Najdôležitejšou úlohou hydinárov v roku 2015 bude motivovať spotrebiteľov tak, aby začali dôverovať slovenským potravinám a slovenskej hydine a aby sa začali viac orientovať na ich nákup. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
BRATISLAVA. "Pretože iba týmto spôsobom je možné zvýšiť podiel slovenských potravín a slovenskej hydiny na pultoch v obchodoch. Iba rastom podielu domácich potravín v obchodnej sieti môžeme dosiahnuť oživenie našich chovov vo všetkých oblastiach živočíšnej výroby," spresnil.
Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa neho prispejú k oživeniu chovov najmä tým, že dokážu zachovať vysokú kvalitu a zdravotnú bezpečnosť vyrábaných potravín.
Hlavnou úlohou štátu zostáva zachovanie potravinovej bezpečnosti dohľadom nad kvalitou domácej výroby i dôslednými a intenzívnymi kontrolami kvality dovážanej hydiny, zabránením nezákonným predajom potravín pri cestách a predajom neoznačeného hydinového mäsa pochybného pôvodu a najmä pochybnej kvality v obchodnej sieti. "Nevyhnutnosťou oživenia chovov hospodárskych zvierat na Slovensku bude podstatné zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti, aby sme sa priblížili k úrovni spred 20 rokov," podčiarkol.
Vývoj produkcie v roku 2015 bude podľa Molnára závisieť od viacerých faktorov – od vývoja nákladov na chov hydiny, od opatrení štátu na ochranu domácej produkcie, ako aj od cenovej politiky obchodných reťazcov a mnohých ďalších faktorov.
(tasr)